top of page

Hildegard Dijkgraaf

Selectieve voortplanting bij honden: de gevolgen en oplossingen in homeopathisch perspectief

Over Hildegard Dijkgraaf   |   opleiding   |   linkedIn

Selectieve voortplanting bij honden: de gevolgen en oplossingen in homeopathisch perspectief


”Alles wat groeit, is klein begonnen”


Na de bevruchting ontwikkelt het embryo zich via foetus tot pup en volwassen hond. Hoe een hond er uiteindelijk uitziet, opgroeit en functioneert, vindt zijn oorsprong in de erfelijke informatie van de bevruchte cel. Het overdragen van zichtbare en onzichtbare eigenschappen gebeurt van generatie op generatie. Hierbij is erfelijke informatie voor de helft afkomstig van het moederdier en voor de andere helft van het vaderdier.
 

Het proces van ontwikkeling is een organisch samenspel van drie kwaliteiten:

  1. de aanmaak van materie

  2. de groei

  3. de uitvoering van het bouwplan

Veel patiënten in de dierenpraktijk komen voort uit selectieve voortplanting. Afhankelijk van de mate van vererving kunnen aangeboren kenmerken toenemen of juist afnemen. Tijdens het selectief fokken wordt gebruikgemaakt van dit principe. Als men bijvoorbeeld een hondenras robuuster wil maken, dan kiest men er telkens voor om de grotere en vooral steviger exemplaren uit een nest te laten voortplanten. In dat geval wordt de kwaliteit “aanmaak van materie” extra benadrukt.
 

Eenzijdige selectie op basis van uiterlijke kenmerken of werkeigenschappen heeft bij honden voor veel problemen gezorgd. Dit heeft zoals we kunnen waarnemen niet alleen flinke gevolgen voor de gezondheid van de hond als individu, maar beïnvloedt ook de kwaliteit van een compleet ras. Dit manifesteert zich zowel lichamelijk als in het gedrag.


In mijn presentatie ga ik dieper in op de pathologische consequenties van eenzijdige selectie en de oplossingen hiervoor. De drie bovengenoemde kwaliteiten zijn verbonden met specifieke homeopathische middelen. Dit alles vormt een leidraad in de behandeling en biedt tegelijkertijd een mogelijkheid tot preventief voorschrijven bij jonge honden.


Uiteraard geldt dit voor alle dieren die voortkomen uit selectieve voortplanting, waaronder paarden, katten en koeien. Vanwege de grote diversiteit in vormen en afmetingen, hun werkeigenschappen en gedrag heb ik in mijn presentatie gekozen voor honden.
 

Spreker : Hildegard Dijkgraaf, klassiek homeopaat en oprichter van het Veterinair Homeopathie College Nederland (VHCN)
Evenement : Jubileum congres “Vitality of Life by Personalized Medicine“ te Utrecht
Datum : zaterdag 3 september 2022

Hildegard Dijkgraaf.jpg
bottom of page